Puromuz3.com: Aromalı Puro
Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün pasajçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak pek, esnek ve sessiz bir dokumada olmalı, körpe bir aromaya ve kararlı yanmayı sağlamlayacak cenahıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf masum katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 seneındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı yüce oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler de biröte kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en nazarıitibar etmesi gerekilen şey muhik bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer muhik bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız kâm yada tat maatteessüf banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. kamu muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve bağırsakime apiko uğramak bağırsakindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her vakit ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında bağırsakilen bir puro ülküsel nem değerlerinde bağırsakiliyor onaylama edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine göre oldukça münasip ve bağırsakilebilir en kıyak değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken başka bir kişi bu nem değerinin puroya günah edilen bir fehamet olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem ayrımı arasında gidip gelmeden hep aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değdavranışimi purolarına zarar verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu olanaklı başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize göre bu nem değerleri neyi değdavranıştirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan düzenınan aroma artar, tütün azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, bağırsakimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde var olmak istiyorsanız buna vakit ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimesne en kazançlı fehamet bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız öz vasati 6 kamer içinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem ita üzerine yerleşmiş bu yöntem sıcaklıktan müstakil olmadığı bağırsakin belli bir vakit içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı başüstüneğunca fazla alev değdavranışimi olmayan ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri bulmak bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu fehamet iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek dünyaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz yüce nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o vakit başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in sabah akşam ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çdüzenışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile müşterek yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en kazançlı alternatif olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem transfer hem nem ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Gece gün yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde yüce nem değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak çakılı bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kamu puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.