Puromuz3.com: Puro
Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün şerhaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak muhkem, esnek ve ötümlü bir konstrüksiyonda olmalı, kandırıcı bir aromaya ve düzgün yanmayı sağlamlayacak taliıcı özelliğe mevla olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf duru ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 seneındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey mürtefi oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en eksiksiz purolar olarak nitelendirilseler bile birçok kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro içerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey namuslu bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer namuslu bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız beğeni yada lezzet maatteessüf mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. yekpare hıfız ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve içime müheyya musallat olmak içindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman mefkûre nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro nem bileğerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada içilen bir puro mefkûre nem bileğerlerinde içiliyor onaylama edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede gerçekte bu nem bileğerleri bile kimisine gereğince oldukça oranlı ve içilebilir en kâmil bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken başka bir şahıs bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir mesabe olduğunu ve katiyen içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem başkalıkı ortada gidip gelmeden hepsi aynı nem bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğkârimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir takas yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem bileğerleri neyi bileğkârtirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca nakletmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan düzenınan aroma artar, yaman azalır ve içimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça yaman artar, içimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde durmak istiyorsanız buna zaman ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en eksiksiz mesabe bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız özdek ortalama 6 ay içinde kârlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tesviye üzerine yerleşmiş bu düzen sıcaklıktan özgür olmadığı için muayyen bir zaman içinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca fazla hararet bileğkârimi olmayan ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti peylemek için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu mesabe iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek âlemı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz mürtefi nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o zaman başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki su haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kadimî ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çdüzenışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile baş başa tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en eksiksiz alternatif olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem iktibas hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Tün gün yada mevsim geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde mürtefi nem bileğerlerinde çift taraflı çdüzenışarak mıhlı bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.